Dina rättigheter

Det finns lagar och regler som är gjorda för barn och unga. De är till för att barn och ungas rättigheter ska tas på extra stort allvar och för att alla barn och unga ska må bra.

Lagen har bestämt att alla som är 0-18 år räknas som barn.

Om du blir utsatt för något som är ett brott så går det att anmäla.

Du som är under 18 år har också skyldigheter, det betyder att du kan få konsekvenser om du begår ett brott även om du är under 18 år.

Här kan du läsa om vilka rättigheter du har och var du kan få hjälp om du har blivit utsatt för ett brott. Du kan också läsa om vilka skyldigheter du som barn kan ha i olika situationer.

Vad behöver jag ha koll på?

Du behöver inte kunna lagen utantill. Det viktigaste du behöver veta är att du har rättigheter som ingen får kränka. Här har vi listat några av de lagar som är för barn och unga.

Barnkonventionen

Barnkonventionen innehåller beslut om mänskliga rättigheter för barn. Alla människor upp till 18 år räknas som barn.

Barnkonventionen används för att påverka och förbättra barns situation över hela världen.

Barnkonventionen är lag i Sverige. Det betyder att det som finns skrivet i Barnkonventionen måste följas, annars är det olagligt.

Skollagen

Skollagen innehåller regler för hur skolor ska arbeta för att alla elever ska må bra och inte bli utsatta för kränkningar.

Alla vuxna på skolan ska arbeta för att ingen elev blir utsatt för kränkningar.

Det måste också finnas en plan på alla skolor som beskriver hur skolan jobbar för att stoppa kränkningar.

Skollagen gäller alla skolor, både kommunala och friskolor, från förskola till gymnasiet.

Diskrimineringslagen

Diskrimineringslagen finns för att ingen ska utsättas för en kränkning. Det är du som blir utsatt för diskriminering som bestämmer om det är diskriminering eller inte.

I Sverige finns det sju olika grunder till diskriminering:

• Kön
• Könsidentitet och könsuttryck
• Etnisk tillhörighet
• Religion eller annan trosuppfattning
• Funktionsnedsättning
• Sexuell läggning
• Ålder

Diskriminering så som lagen har bestämt, betyder att du har blivit behandlad fel eller dåligt och att det hänger ihop med en eller flera av de sju diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier räknas också som diskriminering.

Socialtjänstlagen

I alla kommuner i Sverige finns det socialtjänst som har ansvar för att du och din familj får det ni behöver och att alla mår bra.

Det är vuxna som har ansvar för att du som är barn får växa upp tryggt och säkert.

Om du blir behandlad dåligt, till exempel att du inte får mat, kläder, medicin, inte får gå i skolan, blir hotad, slagen, bestraffad, kränkt eller utsatt för sexuella övergrepp så ska socialtjänsten hjälpa dig.

Det gäller även om någon vuxen i din familj utsätter en annan vuxen och du som barn hör, ser eller vet om det.

Lagligt vs. olagligt

Du kan bli utsatt, eller utsätta andra, för kränkningar. Allt som kränker eller känns dåligt är inte olagligt. Även om en kränkning inte är olaglig så är det ändå inte okej.

Om någon utsätter dig för något som får dig att må dåligt så ska du få hjälp av en vuxen, det spelar ingen roll om det är lagligt eller olagligt.

Du kan också bli utsatt, eller utsätta andra, för saker som är olagliga. Även om du är barn så kan du få konsekvenser av att göra olagliga saker.

Här är några saker om lagen som är bra att känna till för dig som är upp till 18 år:

• När du har fyllt 15 år så är du straffmyndig, det betyder att du kan dömas för brott. Vilket straff du får beror på hur allvarligt brottet är. Du kan dömas till böter, ungdomstjänst, ungdomsvård eller sluten ungdomsvård.

• Om du åker fast för något olagligt så kommer det synas i belastningsregistret, oavsett om du får ett straff eller inte. Det brukar kallas för ”en prick i registret”. En prick i registret gör till exempel att du inte kan ta körkort när du vill, få vissa jobb, lägenheter och utbildningar.

• Att begå ett brott får alltid konsekvenser för dig själv, men ofta får det också negativa konsekvenser för andra.

• Även om du är under 15 år så får brott konsekvenser. Socialtjänsten kan bli kontaktad för att se om du behöver stöd. Föräldrar/vårdnadshavare kontaktas också och kan bli skyldiga att betala skadestånd.

Var kan jag få hjälp?

Om du har en trygg vuxen i din närhet så har den alltid ansvar att hjälpa dig. Det kan till exempel vara en förälder, vårdnadshavare, äldre syskon, lärare eller tränare.

Här har vi också listat några ställen som är experter på olika saker som handlar om barns rättigheter. De finns speciellt för att kunna hjälpa dig som är upp till 18 år. Alla rubriker är länkar till varje ställe där du kan få hjälp.

Barnrättsbyrån
Barnrättsbyrån kämpar för att barn och unga ska tas på allvar och få rätt hjälp av samhället. De erbjuder socialt och juridiskt stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör alla barns rättigheter.

Barnombudsmannen
Här kan du som är 2-18 år lära dig mer om dina rättigheter och få information om olika händelser i världen.

Diskrimineringsombudsmannen
Här får du information om vad du kan anmäla, hur du gör en anmälan om diskriminering och vad som är viktigt att tänka på.

Barn och elevombudsmannen
Barn- och elevombudet bevakar barns och elevers rättigheter och utreder kränkningar i skolan. De kan kräva skadestånd för barn och elever som varit utsatta för kränkningar och mobbning. En annan uppgift är att informera om skollagens bestämmelser om nolltolerans mot kränkningar och mobbning.

Antidiskrimineringsbyråerna i Sverige
Lista och kontakt till olika antidiskrimineringsbyråer i Sverige, alltså vuxna experter som kan hjälpa dig som har blivit utsatt för diskriminering.

Ecpat
Har du varit med om något jobbigt som hänt dig? Det kan till exempel handla om sex och samtycke, relationer, att någon tagit på dig fast du inte vill, nakenbilder eller något annat som inte kändes bra. Det kan både vara sånt som hänt på nätet och utanför. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.