Att må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Vissa oftare än andra. Att ens mående går upp och ner är mänskligt och något som tillhör livet. Känner du dig ensam? Är det kanske jobbigt hemma eller i skolan? Har du hamnat i en knepig situation som du inte vet hur du ska ta dig ur? Eller mår du bara dåligt och vet inte riktigt varför? Listan på saker som kan leda till oro och ångest är lång. Oavsett vad du går igenom kan du skriva till oss i chatten. Vi finns här för dig!

Känner du dig ensam?

Det är inget konstigt med ensamhet. Ibland väljer vi att vara ensamma för att vi tycker om det och mår av det. Det finns också ensamhet vi inte valt själva, det kallas ofrivillig ensamhet och kan kännas jättejobbigt och ledsamt. Till exempel när vi inte känner att vi passar in i klassen eller kompisgänget, när det händer något i familjen som är svårt att prata om eller när vi inte mår så bra.

Det är vanligt att känna ensamhet, vi är många som upplever liknande känslor ibland. Faktiskt är du långt ifrån ensam om att just känna dig ensam.

Något som kan få det att kännas lite enklare är att prata med någon, om du behöver prata av dig om ensamhet så finns vi här för dig. Välkommen in i chatten.

Oro och ångest

Att känna sig orolig är inte farligt men det kan vara jobbigt om känslan är stark och håller i sig länge. Oro kan komma av olika anledningar, allt ifrån att vänta in hur det har gått på ett prov till att någon i familjen är sjuk och du inte vet hur det ska gå. Ibland finns det oro i kroppen som vägrar försvinna och du kanske inte ens vet var den kommer ifrån, sådan oro går också att kalla för ångest. Oro och ångest är jätteviktigt att prata om även fast det kan kännas svårt ibland. Om den stängs inne så kan det kännas svårt att slappna av, sova, umgås med vänner eller koncentrera sig i skolan. Ibland kan det till och med kännas svårt att andas och som att hjärtat slår för fort . I chatten kan du vara anonym och vi stöttar dig oavsett var din oro och ångest kommer ifrån.

Panikångest

Panikångest kan kännas väldigt läskigt och obehagligt. Det kan kännas som en attack i kroppen som gör att du kan få svårt att andas och hjärtat slår för fort. Ibland kan panikångest göra så att du svimmar, att du gråter så mycket att det känns som att du inte har någon kontroll. Mitt i panikångest kan det kännas som att det aldrig ska gå över, men ofta går det över snabbt. Det är inte farligt att få panikångest i stunden men ofta beror det på att du har stress, oro, ångest, sorg eller någon annan jobbig känsla i kroppen som har funnits i dig länge. Ibland kan panikångest komma för att det händer något som gör att du blir chockad, till exempel att du får veta något som ändrar ditt liv på ett negativt sätt.

Ofta kommer panikångest utan att du förstår varför och därför är det viktigt att försöka ta reda på det. Panikångest är ofta kroppens sätt att berätta för dig att du behöver hjälp, det är inte alltid lätt att veta vad du behöver hjälp med, men ett bra ställe att börja är att prata med någon om din panikångest. Hos oss kan du chatta helt anonymt, vi lyssnar och stöttar dig.

Vanliga frågor och funderingar

Här är några vanliga frågor vi brukar få om att må dåligt.

Stress kan komma av att ha mycket som händer i skolan eller livet, det kan också bero på att det finns en känsla att inte vara bra nog eller räcka till. Om det är svårt att koppla bort stress på kvällen så är det viktigt att ta det på allvar, ingen av oss mår bra av stress. Att slappna av kan se olika ut för alla och därför är det ett bra första steg att börja prata om sin stress och var stressen kommer ifrån. I chatten är du anonym, vi lyssnar och hjälper dig reflektera. Och kom ihåg; Du är värd lika mycket oavsett hur det går i skolan.

Att göra sig själv illa kallas för "självskada". Det kan vara ett sätt att hantera jobbiga känslor. Känslorna kan bero på många olika saker. I stunden kan det kännas bra att skada sig själv, men på sikt blir det värre. Det finns många mer hjälpsamma sätt att hantera jobbiga känslor. Ett första steg är att berätta hur du har det. Livet kan bli bättre! Det finns människor som varit i samma situation som du och som med hjälp av andra tagit sig ur den. Berätta hur du har det i vår stödchatt, du är anonym.

Att ha vänner som stöttar när en mår dåligt är för många väldigt hjälpsamt. Fråga hur din kompis mår och lyssna utan att försöka lösa situationen. Visa istället att du finns kvar som vän oavsett hur kompisen mår. Ofta är själva omtanken från vänner en del av en lösning. Är situationen allvarlig är det bra om du försöker involvera vuxna eller professionella, kanske personalen på skolan? Skriv gärna med oss i chatten så kan vi prata om olika sätt du kan hjälpa på. Obs! Är du akut orolig för din väns liv – ring nödnumret 112!

Självmordstankar

Det är vanligt att tänka på hur det skulle vara om du inte levde, ibland kanske du tänker på att du vill dö eller till och med hur du skulle kunna göra för att ta ditt liv.". Det behöver inte betyda att du verkligen vill avsluta ditt liv. Du kanske känner dig väldigt ledsen och som att inget kommer bli bra igen. Att tänka på att ta sitt liv mycket och ofta är inget som du ska behöva stå ut med. Det spelar ingen roll varför du har självmordstankar, det viktiga är att få hjälp.

Du är inte ensam i dina tankar och det brukar hjälpa att prata med någon om vad du känner. Till oss kan du skriva anonymt, vi lyssnar och stöttar dig. Det går även att ringa Minds självmordslinje på telefonnumret 90 101, de har också chatt som är öppen dygnet runt. Vid akut självmordsrisk kan en ringa 112.

Sorg

Alla människor kommer gå igenom sorg, det är en del av livet. Du kan vara i sorg av många olika anledningar. Ofta pratar vi om sorg när det handlar om döden, när du förlorar en eller flera personer, eller djur som du älskar. Sorg kan också komma när du gör slut med någon eller för att du tänker på någon annan som har det väldigt jobbigt. Du kanske har fått höra att sorg betyder att du är ledsen och gråter, att sorg blir bättre med tiden och tillslut går över? Så kan det vara med vissa sorger.

Om någon som du älskar dör är det inte lika enkelt. Det finns inget rätt eller fel i sorg, den kan vara olika från dag till dag och till och med från timme till timme. Sorg är ingen sjukdom även om den kan kännas som det ibland. Att stänga in sorg och inte prata om den kan göra att du mår dåligt, att det är svårt att sova eller att du får oro och ångest. Även om det är jobbigt att prata om din sorg så är det viktigt att göra det, om det känns tufft att prata med någon som är nära dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och kan prata hur du vill om sorg. Vi lyssnar och stöttar.