Att må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Vissa oftare än andra. Att ens mående går upp och ner är mänskligt och något som tillhör livet. Känner du dig ensam? Är det kanske jobbigt hemma eller i skolan? Har du hamnat i en knepig situation som du inte vet hur du ska ta dig ur? Eller så mår du bara dåligt och vet inte riktigt varför? Listan på saker som kan leda till oro, ångest eller nedstämdhet är lång. Oavsett vad du går igenom kan du skriva till oss i chatten. Vi finns här för dig!

Ha ångest och vara ledsen

Ibland mår vi så dåligt att det är svårt att fungera eller ens orka gå upp ur sängen. Ångest och känslor av hopplöshet som gör ont kan göra att vi vill ge upp ibland. När det blir så illa är det vanligt att känna sig ensam i sitt mående och känna en slags tomhet i kroppen. Väldigt många människor har känt ångest, nedstämdhet, depression och självmordstankar, men ändå har många av oss svårt att prata om det. Det går att bli av med den här typen av känslor, även om det kan vara svårt att tro det när du är mitt i det. Trots att energin är i botten under sådana perioder så hjälper det faktiskt att få berätta för någon som lyssnar utan att döma. Att chatta anonymt med oss kan därför kännas som ett lättare sätt att våga öppna upp sig.

Vanliga frågor och funderingar

Här är några vanliga frågor vi brukar få om att må dåligt.

Det är vanligt att känna stress över skolan. Om du har svårt att koppla bort skolan på till exempel kvällar och helger kan det vara ett tecken på långvarig stress. Att vara stressad under kortare stunder kan till och med hjälpa oss, men att vara stressad längre perioder är inte bra för någon. Det finns olika saker du kan göra för att minska stressen. Att röra på dig och göra sånt du tycker är kul kan vara hjälpsamt. Att prata med andra om hur du känner är också viktigt!

Självskada kan vara ett sätt att hantera jobbiga känslor. I stunden kan det kännas bra, men på sikt blir det värre. Det går att sluta med självskada, en kan hantera ångest på andra bättre sätt. Att äta, sova och röra på sig regelbundet är jätteviktigt för att ens kunna tänka klart. När du får impulsen att skada dig själv, fundera på vad du skulle kunna göra istället! Att berätta att en mår dåligt för andra är också viktigt. Ett första steg kan vara att skriva till en stödchatt, vi pratar gärna med dig om det här och dömer inte.

Bara att du funderar över det här och försöker hitta vägar till att hjälpa är bra. Att du finns där och bryr dig är jätteviktigt! Samtidigt så kan du inte göra allt. Ta hjälp av andra i personens närhet som bryr sig. Om inte familj eller andra vänner finns kan du kanske försöka prata med skolpersonal? Skriv gärna med oss på killar.se så kan vi prata tillsammans om olika sätt du kan hjälpa på. Obs! Är du orolig för din väns liv - ring nödnumret 112!

”Jag kan snacka om ganska mycket med mina kompisar, men det verkar inte som att någon av de vill prata om hur man mår och så. Så jag vågar inte berätta för dem att jag mår skit.”

– KILLE, 18

Känner du dig ensam?

Det är inget konstigt med ensamhet. Många av oss väljer att vara ensamma för att vi tycker om det och mår av det. Det finns också ensamhet vi inte valt själva, det kallas ofrivillig ensamhet och kan kännas jättejobbigt och ledsamt. Ofrivillig ensamhet kan till exempel uppstå när vi inte känner att vi passar in i klassen eller kompisgänget, när det händer något i familjen som är svårt att prata om eller när vi inte mår så bra. Det är vanligt att känna ensamhet, vi är många som upplever liknande känslor ibland. Faktum är att du är långt ifrån ensam om att just känna dig ensam.
Något som kan få det att kännas lite enklare är att prata med någon, om du behöver prata av dig om ensamhet så finns vi här för dig. Välkommen in i chatten.

Självmordstankar

Det är vanligt att ha självmordstankar. Det behöver absolut inte betyda att du verkligen vill avsluta ditt liv. Det kan till exempel bero på att du vill ändra något i ditt liv som gör att du mår dåligt. Du kanske känner dig väldigt ledsen och det känns outhärdligt. Oavsett varför du har självmordstankar är det viktigt att få hjälp. Du är inte ensam i dina tankar och det brukar hjälpa att prata med någon om vad du känner. Till oss kan du skriva anonymt, vi lyssnar och stöttar dig. Det går även att ringa Minds självmordslinje på telefonnumret 90 101. Vid akut självmordsrisk kan en ringa 112.

Hur får en kille vara?

Det finns många påhittade regler om hur vi ska se ut och vara. Det kan handla om hur vi ska vara om vi identifierar oss som tjej, kille eller annat kön. Till exempel vilka intressen vi ska ha och hur vi borde klä oss. Det är såklart bara är vi själva som ska få bestämma hur vi vill vara. Men det kan kännas svårt och det är inte ovanligt att vara rädd för att gå sin egen väg. Det är många som är rädda för att bli utstötta.

Det är aldrig okej att bli kränkt

Det finns andra regler som hittats på genom historien. Till exempel att människor med svart eller brun hudfärg inte är lika mycket värda som människor med vit hudfärg. Eller att det är fel att vara kär i någon av samma kön som en själv. Det kan ibland leda till att de av oss som inte passar in enligt de påhittade reglerna blir retade eller förväntas vara på ett visst sätt.
Det är aldrig okej att bli behandlad illa i skolan, på fritidsaktiviteten eller hemma. Om du blir det och behöver prata så finns vi här för att lyssna och stötta.