Våld och kränkningar

Mobbning, hot, utfrysning, taskiga kommentarer och elaka blickar. Övergrepp, ofrivilliga nudes, bli fotad naken mot sin vilja och våldtäkt. Sparkar, slag, stryptag, “skojbråk” och misshandel. Det finns många sätt att göra någon illa på. För vissa killar är det här en del av livet. Andra känner kanske inte alls igen sig. En del blir utsatta och andra utsätter andra. Väldigt många känner någon som blir utsatt.

Vi pratar ofta med killar som blir utsatta och är vana vid att höra jobbiga berättelser. Ofta är det svårt att prata om, men vi lovar att det hjälper i längden. I vår chatt kan du prata om alla slags frågor kring våld. Du är helt anonym och vi dömer ingen! Vi finns också här för dig på vår samtalsmottagning där du kan prata gratis med en psykolog eller kurator, de pratar ofta med killar om saker som svartsjuka och våld.

Bli utsatt

Många killar blir utsatta för något som gör en illa. Du kan bli utsatt till exempel i hemmet eller i kompisgänget, där du bor eller på alla de här ställena. När du bli utsatt begränsas ditt liv på olika sätt. Många tänker att det är deras fel att de blir utsatta. Du kanske tänker tankar som “jag borde kunna passa in” eller “om jag bara inte var så jobbig…”.

Vanliga frågor om våld

Här är några vanliga frågor vi får kring våld.

De flesta av oss känner någon gång svartsjuka på nån man gillar eller en partner. Vissa tror att svartsjuka är ett tecken på kärlek, men om du på grund av dessa känslor börjar kontrollera den du gillar kan det leda till jobbiga konsekvenser. Svartsjuka bottnar ofta i dålig självkänsla och en oro att bli lämnad ensam. Den gör inte att du har rätt att bestämma över någon annan oavsett om ni är ihop eller inte. Får du ofta sådana här tankar, kanske har du också gjort något du ångrar? Vi pratar ofta med killar om svartsjuka - både i chatten och på vår samtalsmottagning. På samtalsmottagningen kan du prata gratis med en psykolog eller kurator!

Det är väldigt vanligt att må dåligt när en har blivit utsatt och det kan leda till att man till exempel sover dåligt och har mardrömmar, att en tänker mycket på övergreppet eller kanske själv känner skam och skuld över det som hänt. Oavsett vad det är för typ av övergrepp som du blivit utsatt för så är det bra att berätta för andra om vad det är som har hänt. Det är aldrig ditt fel när någon annan går över din gräns.

Det beror på. Om personen du skickat bilden bett om den så är det ju inget fel. Vissa gillar att skicka och ta emot nakna bilder på nån man är intresserad av. Är det istället så att du skickat en dickpic till någon som inte bett om den så är det inte okej. Du kan till och med bli anmäld och dömd för sexuellt ofredande. Är du osäker på om en person vill ha en dickpic? Fråga först!

Utsätta andra

Alla kan nog känna igen sig i att gå över någons gräns i olika situationer. Många ber om ursäkt och försöker reparera att de gjort andra illa. En del killar försöker inte reparera vad de gjort, istället kanske de lägger mycket energi på att inte visa ånger eller utsätter andra ännu mer. Utsätter du andra är det svårt att ha schyssta relationer, många i din närhet kommer vara oroliga att du ska utsätta dem och då är det svårt att känna sig trygg.
Det är vanligt att killar som utsätter andra i skolan eller en kärleksrelation samtidigt själva är utsatta hemma. Gå in på vår anonyma chatt eller ta kontakt med vår samtalsmottagning om du är orolig att du utsätter andra.

Känna någon som blir utsatt

Det kan vara svårt att veta vad du ska göra om du känner någon som blir utsatt. Det är ganska vanligt att oroa sig mycket men låtsas som ingenting gentemot den som blir utsatt. De som blir utsatta tycker ofta att det jobbigaste är när ens kompisar är tysta, då känner de sig väldigt ensamma och som att alla andra accepterar vad de blir utsatta för.
Det finns mycket du kan göra för att stötta den som blir utsatt före, under eller efter att den har blivit utsatt. Prata med oss i chatten om hur du kan stötta de du känner som blir utsatta.

Det är inte ditt fel

Du har aldrig skuld till att någon annan gör dig illa. Men vi hör också hur många smarta tankar ni har kring hur ni kan undvika utsatthet. Som att stänga in sig på rummet när pappa dricker, ta en annan väg hem från skolan, säga en rolig kommentar när stämningen börjar bli orolig och många andra saker.

Alla bråkar hemma hos mig. Jag får aldrig vara ifred, inte ens på mitt eget rum.

Mina storebröder vill bestämma över mig hela tiden. De säger att jag inte får gå ut när det är mörkt, och att jag måste vara hemma och skydda mina systrar och min mamma för att jag är den enda killen i huset. De tror typ att de är min pappa, men min riktiga pappa bryr sig inte om mig. Mina föräldrar är skilda och jag bor med min mamma, men när min pappa ringer så pratar han bara med mina syskon, men inte med mig.

”Jag mår skit idag, har aldrig varit med om en värre dag än idag. Min flickvän kommer antagligen polisanmäla mig för sexualbrott.”

– KILLE, 15

Jobbigt att prata om

Det är vanligt att tycka det är jobbigt att prata om handlingar som gör dig eller andra illa. En del är oroliga hur det ska tas emot av andra. Många skäms över vad de blivit utsatta eller utsatt andra för. Vissa vill helst bara glömma och inte prata om det. På killar.se är vi vana om att prata om att bli utsatt, att utsätta andra eller att känna någon som blir utsatt och vi är beredda på att det kan vara jobbigt för dig att prata om.
Även om samtalen kan vara jobbiga i början så hjälper det i längden. I vår chatt kan du prata om alla slags frågor kring våld. Du är helt anonym och vi dömer ingen! Du kan även träffa en kurator eller psykolog helt gratis på vår samtalsmottagning i Stockholm. Där erbjuder vi även videosamtal för dig som inte har möjlighet att träffas fysiskt.