Våld och kränkningar

Mobbning, hot, utfrysning, taskiga kommentarer och elaka blickar. Övergrepp, ofrivilliga nudes, bli fotad naken mot sin vilja och våldtäkt. Sparkar, slag, stryptag, “skojbråk” och misshandel. Det finns många sätt att göra någon illa på. För vissa är det här en del av livet. Andra känner kanske inte alls igen sig. En del killar blir utsatta och några utsätter andra. Väldigt många känner någon som blir utsatt.

Vi pratar ofta med killar som blir utsatta eller utsätter och är vana vid att höra jobbiga berättelser. Ofta är det svårt att prata om, men vi lovar att det hjälper i längden. I vår chatt kan du prata om alla slags frågor kring våld. Du är helt anonym och vi stöttar dig. Vi finns också här för dig på vår samtalsmottagning där du kan prata gratis med en kurator, de pratar ofta med killar om saker som svartsjuka och våld.

Bli utsatt

Många killar blir utsatta för något som gör en illa. Du kan bli utsatt till exempel i hemmet, i kompisgänget, på nätet, i ditt bostadsområde eller på alla de här ställena. När du bli utsatt begränsas ditt liv på olika sätt. Många tänker att det är deras fel att de blir utsatta. Du kanske tänker tankar som “jag borde kunna passa in” eller “om jag bara inte var så jobbig…”. Men, det är inte ditt fel! Ingen har rätt att utsätta dig för våld och kränkningar!

Det är inte ditt fel

Du har aldrig skuld till att någon annan gör dig illa. Men vi hör också hur många smarta tankar ni har kring hur ni kan undvika utsatthet. Som att stänga in sig på rummet när pappa dricker, ta en annan väg hem från skolan, säga en rolig kommentar när stämningen börjar bli orolig och många andra saker.

Vanliga frågor och funderingar

Här är några vanliga frågor vi får kring våld.

Själva känslan svartsjuka är ganska vanlig. Vissa känner svartsjuka ibland och andra känner det ofta och starkt. Svartsjuka hänger inte ihop med hur kär du är, det är en känsla som kommer från dig själv och dina erfarenheter. Om du märker känslan och bara låter den finnas brukar den minska. Om du agerar utifrån svartsjukan och till exempel kontrollerar en partner och försöker bestämma vilka hen ska ha kontakt med så blir känslan ofta starkare över tid. Det blir också jobbigt att vara ihop med någon som kontrollerar dig. Känner du ofta svartsjuka, kanske har du gjort något du ångrar? Vi pratar ofta med killar om svartsjuka - både i chatten och på vår samtalsmottagning. På samtalsmottagningen kan du prata gratis med en kurator!

Det är väldigt vanligt att må dåligt när en har blivit utsatt och det kan leda till att en till exempel sover dåligt och har mardrömmar. Eller att en tänker mycket på övergreppet och kanske själv känner skuld över det som hänt. Oavsett vad det är för typ av övergrepp som du blivit utsatt för så är det bra att berätta för någon om vad som hänt. Det är aldrig ditt fel när någon annan går över din gräns. Chatta anonymt med oss eller kontakta vår samtalsmottagning, vi är vana att lyssna på jobbiga erfarenheter.

Det beror på. Om personen du skickat bilden bett om den så är det ju inget fel. Vissa gillar att skicka och ta emot nakna bilder på nån man är intresserad av. Men är det så att du skickat en dickpic till någon som inte bett om den så är det inte okej. Du kan till och med bli anmäld och dömd för sexuellt ofredande. Är du osäker på om en person vill ha en dickpic? Skicka inte!

Utsätta andra

Alla kan nog känna igen sig i att såra andra och gå över någons gräns. Många ber om ursäkt och försöker reparera att de gjort andra illa. En del killar försöker inte reparera vad de gjort, istället kanske de lägger mycket energi på att inte visa ånger eller utsätter andra ännu mer. Utsätter du andra är det svårt att ha sunda relationer. Många i din närhet kommer vara oroliga att du ska utsätta dem och då känner de sig inte trygga.
Det är vanligt att killar som utsätter andra i skolan eller i en kärleksrelation samtidigt själva är utsatta hemma. Gå in på vår anonyma chatt eller ta kontakt med vår samtalsmottagning om du är orolig att du utsätter andra.

Känna någon som blir utsatt

Det kan vara svårt att veta vad du ska göra om du känner någon som blir utsatt. Det är ganska vanligt att oroa sig mycket men låtsas som ingenting inför den som blir utsatt. De som blir utsatta tycker ofta att det jobbigaste är när ens kompisar är tysta, då känner de sig väldigt ensamma och som att alla andra accepterar vad de blir utsatta för.
Det finns mycket du kan göra för att stötta personer som blir utsatta. Du kan stötta före, under eller efter att den har blivit utsatt. Prata med oss i chatten om hur du kan stötta personer du känner som blir utsatta.

"Alla bråkar hemma hos mig. Jag får aldrig vara ifred, inte ens på mitt eget rum.

Mina storebröder vill bestämma över mig hela tiden. De säger att jag inte får gå ut när det är mörkt. Att jag måste vara hemma och skydda mina systrar och min mamma på kvällen för att jag är den enda killen i huset. De tror typ att de är min pappa, men min riktiga pappa bryr sig inte om mig. Mina föräldrar är skilda och jag bor med min mamma, men när min pappa ringer så pratar han bara med mina syskon, men inte med mig."

”Jag mår skit idag, har aldrig varit med om en värre dag än idag. Min flickvän kommer antagligen polisanmäla mig för sexualbrott.”

– KILLE, 15

Jobbigt att prata om

Det är vanligt att tycka det är jobbigt att prata om handlingar som gör dig eller andra illa. En del är oroliga hur det ska tas emot av andra. Många skäms över vad de blivit utsatta eller utsatt andra för. Vissa vill helst bara glömma och inte prata om det. Men erfarenheterna finns ändå kvar även om du försöker ignorera dem.
På killar.se är vi vana om att prata om att bli utsatt, att utsätta andra eller att känna någon som blir utsatt och vi är beredda på att det kan vara jobbigt för dig att prata om. Även om samtalen kan vara jobbiga i början så hjälper det i längden. I vår chatt kan du prata om alla slags frågor kring våld. Du är helt anonym och vi dömer ingen! Du kan även träffa en kurator helt gratis på vår samtalsmottagning i Stockholm. Där erbjuder vi även videosamtal för dig som inte har möjlighet att träffas fysiskt.