Relationer och kärlek

Relationer är som en koppling eller gemenskap mellan olika personer. Att ha en relation med någon betyder inte samma sak som att vara ihop, alla relationer är olika. Det finns till exempel vänskapsrelationer, familjerelationer och kärleksrelationer. Det finns relationer som får en att må bra och relationer som får en att må dåligt.

Är du intresserad av en person men vet inte hur du ska ta kontakt? Är det jobbigt hemma i familjen? Har du bråkat med en kompis och sagt något du ångrar? Har du blivit dumpad eller vill du själv göra slut? Känner du dig ofta svartsjuk? Eller vill du prata lite om dina relationer bara? Relationer är en stor del av våra liv och ett av de vanligaste ämnena i vår chatt. Vi som chattar med dig är vana att snacka om relationer, familj, vänskap och kärlek. Kom in och chatta helt anonymt, vi stöttar dig.

Att vara kär

Det kan vara så härligt att vara kär! Du kan känna massor av saker i kroppen av kärlek. Pirr, värme, lugn och glädje. Du kanske bara tänker på personen och har svårt att koncentrera dig. Men du kan också känna dig nervös och ledsen. Särskilt om du inte vet om det är den du är kär i känner samma. När du är nära någon du är kär i kan det kännas supernervöst och härligt på samma gång. Det kan nästan bli jobbigt om du inte pratar om det med någon.

Vem blir du kär i?

Det är svårt att veta varför vi blir kära i en viss person eller personer. Kanske det är någons röst, lukt, hur någon är och vad den pratar om. Det är vanligt att själv bli chockad över vem eller vilka du blir kär i. Du kanske tänker att du vet precis vilken typ du gillar, och sen blir du kär i någon helt annan? Du kanske tror att du borde bli kär i någon med ett visst kön, men sen blir du blixtkär i någon helt annan. Det är vanligt att känna sig förvirrad över sina egna känslor och det är svårt att styra över vem du blir kär i. Ingen förutom du bestämmer vem du får bli kär i. Chatta gärna med oss om frågor kring kärlek!

Bråk

Alla tycker, tänker och känner olika, så ibland kan det bli missförstånd och bråk i relationer. Det finns sällan bara ett rätt eller fel och det är okej, så länge ingen tar skada av hur någon annan beter sig. Missförstånd och bråk kan vara jobbiga, speciellt i relationer med personer du bryr dig om. Det kan vara svårt att förstå hur andra känner och komma överens. Speciellt om du är ledsen, arg eller rädd. Att prata med någon annan kan göra det lättare att förstå hur andra känner och samtidigt komma fram till hur du själv fungerar.

Ensamhet

Många av oss mår bra av närhet med andra som vi litar på och känner oss trygga med. Vissa av oss gillar att vara för sig själva mer än att umgås med andra, men det är inte samma sak som att känna sig ensam. Att känna sig ensam och inte ha kompisar kan vara jobbigt, många av oss skäms och tycker mindre om oss själva när vi känner oss ensamma. Det är vanligt, vi är många som upplever sådana känslor ibland.
Om du känner dig ensam så är du långt ifrån den enda. Att inse det kan göra att ens känslor blir mindre tunga att bära. En bra grej när du känner ensamhet brukar vara att få prata med någon om det. Därför finns vår chatt och hos oss är du alltid välkommen att prata av dig med någon som lyssnar och stöttar dig. Kanske känner du att ingen tycker om dig? Eller att dina kompisar har lämnat dig utanför? Det spelar ingen roll vad du tänker på, vi finns här för att lyssna på dig och du är helt anonym. Faktum är att du är långt ifrån den enda som upplever ensamhet. Att inse det kan i sig kan göra att ens känslor blir mindre tunga att bära. Den bästa medicinen mot ensamhet brukar vara att få prata med någon om hur en mår och upplever saker. Därför finns vår chatt och hos oss är du alltid välkommen att prata av dig med någon som lyssnar och stöttar dig. Kanske upplever du dig avvisad eller inte omtyckt? Oavsett vad finns vi här för att lyssna på dig.

”Är det sant att killar inte ska gråta eller prata om kärlek och sånt?”

– KILLE, 14

Svartsjuka

Svartsjuka kan vara en känsla av att inte lita på andra du har nära relation med, att känna sig bortvald eller känslan av att det pågår en tävling där du hela tiden måste kontrollera någon för att vara säker på att den inte lämnar dig. En del känner ganska lite svartsjuka, medan andra känner det starkt i flera olika relationer. Vanligast är att känna svartsjuka i kärleksrelationer. Att känna mycket svartsjuka är inte ett tecken på att du är väldigt kär, det är två helt olika saker.
Svartsjuka är inte din partners fel. Det är en känsla som kommer från dig själv och ofta har uppstått från hur andra nära relationer varit. Har det kanske funnits en viktig person i ditt liv som gjort dig besviken förut? Att känna sig svartsjuk är ofta jobbigt. Många som känner svartsjuka vill kontrollera sin partner – vad hen gör, vilka hen umgås eller skriver med, vad hen har på sig. Att kontrollera en partner brukar inte minska känslan av svartsjuka, istället skapar det oro hos den du är tillsammans med. Därför är det bra att ta hjälp och lära sig hantera svartsjukan. Det går till och med att bli av med svartsjuka. Om du känner igen dig är det bra att prata med någon som lyssnar och stöttar. Du kan alltid prata med oss. Vi finns här om du själv känner svartsjuka eller om du är i en relation med en svartsjuk person. Att prata med någon kan göra saker enklare, både för dig själv och andra. Vi finns här för dig - både i chatten och på vår samtalsmottagning! If you recognise yourself in any of this, try talking to someone who will listen and support you. You can always turn to us. We’re here for you – whether you feel jealous yourself or whether you’re dating someone who’s often jealous. Talking to someone can make things easier, for you and others. We’re here for you – both in our chat and at our support centre!

Familjen

Familjer kan se väldigt olika ut och för många av oss är familjen kopplad med trygghet och att må bra, men alla familjer har det svårt till och från. När det blir problem, bråk, sorger eller annat jobbigt i dina familjerelationer så påverkas livet. Om du inte känner dig trygg eller sedd hemma är det vanligt att det går ut över skolan, jobbet, fritidsaktiviteterna, dina andra relationer eller din hälsa. Går din familj igenom en svår skilsmässa? Har någon nära dött? Har du ständiga bråk med dina syskon eller finns det våld i hemmet? Det finns stöd att få, hos oss kan du chatta helt anonymt!

"Jag är frustrerad över att ingen tjej gillar mig. Jag kanske är en incel?

Jag vill ju inte vara det, för incel-killar är typ sexister som tycker att det är “orättvist” att ingen gillar dem. Men jag är ändå rädd för att jag anses vara det av andra. Jag skulle bara så gärna vilja bli omtyckt av någon tjej.”