Relationer och kärlek

Alla relationer är olika! Är du intresserad av en person men vet inte hur du ska ta kontakt? Är det knas hemma i familjen? Har du bråkat med en kompis och sagt något du ångrar? Har du blivit dumpad eller vill du själv göra slut? Känner du dig ofta svartsjuk? Eller vill du prata lite om dina relationer bara? Relationer är en stor del av våra liv och ett av de vanligaste ämnena i chatten. Vi som tar emot dig är vana att snacka om relationer, vänskap och kärlek. Kom in och chatta helt anonymt, oavsett vad det gäller.

Att vara kär

Det kan vara fett härligt att vara kär! Du kan känna massor av saker i kroppen. Pirr, värme, lugn och glädje. Du kanske bara tänker på personen och har svårt att koncentrera dig. Men du kan också känna dig nervös och ledsen. Särskilt om du inte vet om det är besvarat. När du är nära någon du är kär i kan det känns supernervöst och rusigt. Du kanske blir upphetsad och nervös, och det kan också vara jättejobbigt.

Konflikter

I relationer uppstår det missförstånd och ibland blir det bråk. Alla tycker och tänker olika, vilket kan leda till olika förväntningar och krav. Det finns sällan ett rätt eller fel och det är okej, så länge ingen tar skada av hur någon annan beter sig. Konflikter kan vara jobbiga, speciellt i relationer med personer man bryr sig om.
Det kan vara svårt att förstå hur andra upplever saker och hur man tillsammans kan lösa olika problem. Speciellt om man är ledsen, arg eller rädd. Att prata med en utomstående kan göra det lättare att förstå hur andra känner och samtidigt komma fram till hur man själv fungerar.

Ensamhet

Människor mår ofta bra av närhet med andra som vi litar på, tycker om och känner oss trygga kring. Vissa gillar att vara för sig själva mer än att umgås med andra, men det är inte samma sak som att känna sig ensam. Att känna sig ensam och inte ha kompisar kan vara jobbigt och väcka både självförakt och skam. Det är vanligt, vi är många som upplever liknande känslor ibland.
Faktum är att du är långt ifrån den enda som upplever ensamhet. Att inse det kan i sig kan göra att ens känslor blir mindre tunga att bära. Den bästa medicinen mot ensamhet brukar vara att få prata med någon om hur en mår och upplever saker. Därför finns vår chatt och hos oss är du alltid välkommen att prata av dig med någon som lyssnar och stöttar dig. Kanske upplever du dig avvisad eller inte omtyckt? Oavsett vad finns vi här för att lyssna på dig.

Vem blir du kär i?

Det är svårt att veta varför vi blir kära i någon viss person. Kanske det är någons röst, lukt eller hur personen är och vad den pratar om. Det är vanligt att själv bli chockad över vem du blir kär i. Du kanske tänker att du vet precis vilken typ du gillar, och sen blir du kär i någon helt annan? Du kanske tror att du blir kär i ett visst kön, men sen blir du blixtkär i någon helt annan. Det är vanligt att känna sig förvirrad över sina egna känslor, och svårt att styra över vem du blir kär i. Chatta gärna med oss om frågor kring kärlek!

”Är det sant att killar inte ska gråta eller prata om kärlek och sånt?”

– KILLE, 14

Svartsjuka och tillit

Att vara svartsjuk kan handla om att inte lita på andra i sina nära relationer, att känna sig bortvald, eller att uppleva en slags konkurrens där man ständigt måste kontrollera och säkerställa att ens partner inte lämnar en. Vissa känner bara svartsjuka ibland, medan andra konstant upplever det i en rad olika relationer.
Svartsjuka kommer från en själv och bottnar ofta i tidigare erfarenheter av andra relationer. Har det kanske funnits en viktig person som brutit ett förtroende tidigare? Och som nu gör dig osäker kring hur du kan känna trygghet i dina nuvarande relationer? Att uppleva svårigheter med att lita på andra är jobbigt och skadar ofta de som ingår i relationen. Därför är det bra att ta hjälp och lära sig hantera svartsjukan och på så sätt minimera risken att börja utöva våldsammare beteenden. Exempel på det kan vara att kontrollera och dominera andra genom att sätta upp olika förbud eller regler, för att kunna ha koll på vad personen gör och vilka hen umgås med. Det här beteendet kan leda till psykiska och fysiska skador hos den utsatta, och är inte bra för någon. Det går att bli av med svartsjuka. Om du upplever liknande känslor är det bra att berätta om det för någon som lyssnar, stöttar och inte dömer dig. Du kan alltid vända dig till oss. På samma sätt finns vi här som ett stöd om du själv befinner dig i en relation med en svartsjuk person. Kanske upplever du dig bevakad på ett obehagligt sätt? Att prata med någon kan göra saker enklare, både för dig själv och andra i dina nuvarande och framtida relationer. Vi finns här för dig - både i chatten och på vår samtalsmottagning!

Familjen

Familjer kan se väldigt olika ut och är för många en källa till glädje och välmående, men alla familjer har det svårt till och från. När det uppstår problem, konflikter, sorger eller annat jobbigt i dina familjerelationer så påverkas vardagen. Om du inte känner dig trygg eller sedd hemma är det vanligt att det går ut över skolan, jobbet, fritidsaktiviteterna, dina andra relationer eller din hälsa.
Går din familj igenom en svår skilsmässa? Har någon närstående dött? Har du ständiga bråk med dina syskon eller sker våld i hemmet? Det finns stöd att få, prata gärna med oss på chatten!

Vad är okej i en familj?

Upp till att du är 18 år kan dina vårdnadshavare bestämma över dig och det kan kännas svårt att anpassa sig till regler som inte känns rätt för en själv. Det kan vara bra att försöka få till en dialog i familjen kring gränser och regler för att undvika att onödiga konflikter upprepas. Hur länge du får vara ute på kvällarna, titta på skärm eller om du får åka iväg på en resa är vanliga saker som vårdnadshavare kan bestämma över. Samtidigt har de inte rätt att bestämma vad som helst, som barn har du många rättigheter som är till för att du ska kunna leva ett bra och tryggt liv.
Till exempel har ingen rätt att kalla dig hemska saker, ta på din kropp på ett sexuellt sätt, göra dig illa, hålla dig inlåst eller hindra dig från att gå i skolan. Det är dina vårdnadshavares ansvar att se till att du mår bra, har kläder, tak över huvudet, får tillräckligt med mat att äta och att du får vård om du är sjuk. Du har också rätt till ett eget privatliv. Vi kan hjälpa dig att få ett perspektiv på dina familjerelationer. Om du själv har bildat familj kan vi också ge råd till dig som ung förälder. Chatta gärna med oss!

”Jag är frustrerad över att ingen tjej gillar mig. Jag kanske är en incel?

Jag vill ju inte vara det, för incel-killar är typ sexister som tycker att det är “orättvist” att ingen gillar dem. Men jag är ändå rädd för att jag anses vara det av andra. Jag skulle bara så gärna vilja bli omtyckt av någon tjej.”