Har du också haft det jobbigt under pandemin?

Var med på våra gruppsamtal för killar 16-19 år! Start 6 oktober. Mer info och anmäl intresse på länken nedan.

Porr

Det finns olika anledningar till att en del tittar på porr. Vissa gillar att onanera till porr, andra är nyfikna och vill lära sig saker om sex. Porr och sex inte är samma sak och det är viktigt att förstå skillnaden. Men vad får man göra i verkligheten då? Vad är fejk? Varför gillar vissa att runka till våldsam porr? Är det okej? Oavsett vad du känner eller tänker så dömer vi inte dig. Kom in i chatten så pratar vi om det tillsammans. Som vanligt är det helt anonymt!

Vad är porr?

Porr består oftast av filmer och bilder på människor som gör sexuella saker framför kameror. Den är inte gjord i syfte att lära oss om sex, utan är i många fall skapad av företag och personer som tjänar pengar på att folk kollar. Människor blir ibland tvingade eller betalade att göra saker de egentligen inte vill. Oftast handlar det om kvinnor i fattigdom som upplever att de inte har något val. Porrens mörka sida och brist på samtycke kan därför vara svår att märka som tittare. Har du haft några funderingar kring porr som du skulle vilja dela med dig? Kom och chatta med oss - du kan vara helt anonym.

Vanliga frågor om porr

Här är några vanliga frågor vi får kring porr.

För det första är det viktigt att du och din partner är överens om hur ni vill ha sex med varandra. För att komma fram till det så är det bra att prata. Mycket av det vi ser i porren är förnedrande, ofta för tjejer, och det är inte alltid realistiskt att förvänta sig att den man har sex med ska vilja testa det. Fundera först på varför du vill testa och om din partner kommer njuta som du. Du kanske redan nu har en känsla för om din partner skulle kunna vara nyfiken på samma som du?

Om du bestämmer dig för att fråga så kan det vara bra att prata om det i en situation som känns trygg för er båda och inte i anslutning till sex.

Det är ganska många killar som skriver till oss för att de mår dåligt och vill sluta kolla på porr. Vissa uttrycker att de kollar mer i perioder när de mår dåligt och kanske känner sig stressad över annat i livet, andra berättar att deras tittande gjort att de har svårt att få stånd utan porren. Fundera på varför du vill sluta och i vilka situationer som du oftast kollar på porr, kan du ersätta de stunderna med något annat?

Skriv gärna med oss om du vill prata mer om hur det påverkar just dig!

En del kollar på porr innan de har sex första gången. Killar som skriver till oss berättar också att de på grund av detta upplever stress och känner oro för att till exempel komma för fort. Porren gör att många får felaktiga tankar om hur sex ska se ut, hur länge det ska hålla på och vad som förväntas av en. En nyfikenhet inför sex och allt som hör till det är helt naturligt, men det kan vara bra att först själv utforska och fundera på vad man gillar innan man kollar på porr.

Vad är fejk?

Många blir osäkra på sin kropp efter att ha tittat på porr. Har du också fått höra att “alla tjejer gillar stora kukar”? Det är långt ifrån sant, alla tjejer gillar inte ens snoppar. Porren skapar idéer om hur sex ska se ut och gå till, och hur ens egna och andra kroppar “borde” se ut. Några anledningar till detta är att kukarna i porrfilmer oftast är större än genomsnittet och att slidans blygdläppar hos tjejerna ibland är opererade. Hur har porr påverkat dig? Har du liknande eller kanske helt andra erfarenheter? I chatten pratar vi ofta om olika saker kring porr. Skriv till oss på killar.se - du får alltid vara anonym.

”Alla säger att riktigt sex är inte som i porrfilmerna, men ingen säger vad som är riktigt sex.”

– KILLE, 14

Vad gör porren med oss?

Många killar känner ångest och oro kring hur en ska prestera och ha sex efter att ha tittat på porr. Exempel på saker som en kan få för sig är att killar måste vara kåta, dominanta, våldsamma, hårda och bestämma hur sexet ska vara. Eller att sex bör pågå under längre perioder, innehålla massor av högljudda orgasmer, för att sedan avslutas med en utlösning. Porren är inte skapad för att visa hur ”riktigt sex” går till. Tyvärr är det väldigt lätt att tro det vilket kan leda till en känsla av att inte duga när man väl har sex.