Att vara kille

Det finns många svar på vad det betyder att “vara kille”, eftersom det finns många olika sätt att vara kille på. Beroende på vem du frågar så kan du få helt olika förklaringar. Men det finns påhittade regler om att “vara kille” som många av oss upplever på liknande sätt. De påhittade reglerna kallar vi för "killnormer”; alltså hur vi tänker oss att killar ska vara, se ut, vad killar ska tycka om, hur killar ska bete sig mot andra eller hur de ska klä sig. Har du upplevt att du måste vara på ett speciellt sätt för att passa in? Dela gärna med dig i chatten. Det är helt anonymt, vi finns här för att stötta dig.

Vad är killnormer?

Har du upplevt att du måste vara på ett speciellt sätt bara för att du är kille? Blir du ofta arg istället för att gråta när du egentligen är ledsen? Har du känt behov av att prata med någon om hur du mår, men inte riktigt vågat? Förväntar sig andra att du ska vara intresserad av tjejer, bara för att du är kille? Det här kan vara typiska erfarenheter att ha som kille och är olika exempel på normer som berättar för oss hur killar ska vara, känna, tänka och tycka om andra.

Bråk och grupptryck

Killnormer kan vara att du förväntas stå ut med och använda dig av lite våld i vardagen, ofta tillsammans med dina killkompisar. Det kan vara det som kallas ”skojbråk”, som knuffar och ryggdunkar i korridoren. Eller att snacka och skämta på ett sätt för att trycka ned varandra. Ibland kan normerna bli extra starka i killgäng där kompisar hetsar varandra.
Att känna grupptryck och pressas till att göra saker en egentligen inte vill kan vara skitjobbigt. Men det går att stå emot och välja det som egentligen känns bättre och schysstare. Kanske har du själv sagt något taskigt till någon utan att egentligen veta varför? Sånt brukar vi prata om i chatten!

”Jag skäms jättemycket över att jag är kort, det är så jobbigt när folk ska hålla på och kommentera det hela tiden. Jag vet inte vad jag ska göra.”

– KILLE, 13

Vem är en kille?

Det finns många olika kön och könsidentiteter, ändå pratar många av oss som att det bara finns två att välja mellan; tjej eller kille. Precis som det finns påhittade regler om vad en kille ska tycka om, så finns det också påhittade regler om att alla killar har snopp till exempel. Egentligen handlar kön om vad du känner dig som, eller som vi säger: vilket kön du identifierar dig som.
Det finns personer som är både tjej och kille, personer som känner sig bortom- eller mellan könen kille och tjej, och personer som inte identifierar sig utifrån kön alls. Ingen förutom du bestämmer vilket kön du ska identifiera dig som. Chatta anonymt med oss om du har frågor eller funderingar om kön.

Att vara ledsen

Att känna press kring vilka känslor en får visa är tyvärr vanligt. Många upplever de inte får visa att de är ledsna och prata om sånt som är jobbigt. Om det är mer okej att visa ilska än att vara ledsen, så är det inte konstigt att en stänger in vissa känslor. Vi vet att alla behöver prata, tröstas och stöttas ibland. Därför finns Killar.se. Chatta anonymt med oss!