Sex

Är det viktigt att ha sexdebuterat innan en viss ålder? Vad är skillnaden mellan porr och sex i verkligheten? Hur vet man när någon vill ligga? Var sitter en klitoris och vad är analsex? Hur kan jag göra det skönt för någon annan? Varför får jag inte stånd när jag är kåt? Och vad räknas egentligen som sex? Du är knappast ensam om att fundera på saker som rör sex. Det finns många bra frågor som förtjänar bra svar.

Vad räknas som sex?

För att svara bra på den frågan behöver man skilja på vad de flesta räknar som sex och vad man själv tänker är sex. Det är en vanlig uppfattning att sex bara handlar om att ha samlag med någon, men det finns många andra sätt att ha sex. Till exempel genom att smeka, suga eller slicka varandras könsorgan, onanera tillsammans eller att ha sex över internet. Vissa tycker att ha sex med sig själv räknas minst lika mycket som att ha det med andra personer. Det är helt enkelt lite svårt att avgränsa vad som ”räknas som sex” eftersom det kan betyda så olika för olika personer. Det viktigaste är att det känns bra för alla som är med före, under och efter sexet. I chatten är vi vana att prata om det mesta när det kommer till sex. Vad tänker du på? Snacka med oss, helt anonymt!

Sexualitet

Vad är egentligen sexualitet? Kort sagt: hur vi tänker, känner och är som personer när det kommer till sex.
Sexualitet kan handla om hur vi relaterar sexuellt till andra människor, hur våra kroppar fungerar biologiskt, hur vi vill ha sex och vilka vi gillar att ha sex med. Kanske har du frågor om din könsidentitet, sexuella läggning eller andra funderingar kring din kropp och sex? Vi är vana att få in alla möjliga typer av viktiga frågor. Även om vi inte alltid har några enkla svar, så kan vi hjälpa dig vidare och ge dig en stund att prata av dig om sånt du tänker mycket på.

Hur vet jag om någon vill ha sex med mig eller inte?

För att veta säkert vad någon vill eller inte handlar det om att lyssna in personen på flera plan samtidigt: vad som sägs, kroppsspråk och andra signaler
Ibland kan det ske missförstånd eftersom signaler inte alltid tolkas på samma sätt av alla personer. Det viktiga är vad du gör när du blir osäker. Som tips kan du till exempel stanna upp och fråga: Hur känns det för dig? Vill du fortsätta? Vill du att jag kysser dig här, eller tar här? Tänk då på hur svårt och jobbigt det kan vara att säga nej. Prova att backa och låt den andra personen visa vad den vill. Bara för att man har samtyckt till att exempelvis kyssas och ta på varandra betyder det inte att man också samtycker till att klä av sig nakna och ha sex, men ibland kan det göra det. Känn in dig själv, är det en bra känsla i magen? Känns situationen ömsesidig? Såna här grejer kan kännas svåra. Vi behöver träna på att lyssna in varandra och känna in andras gränser. Kom in och snacka med oss!

”Ibland funkar det inte för mig och då blir jag nervös. Jag tror min tjej förväntar sig att jag alltid ska vara kåt liksom.”

– KILLE, 20

Vad är samtycke?

Vad är samtycke? Samtycke betyder att man behöver ta reda på om den eller de man vill ha sex med också vill det. Det är lag på det. Detta gäller även om någon först vill ha sex, men sen ångrar sig, eller kanske vill ha sex på ett visst sätt men inte ett annat. Är du det minsta osäker på om en person vill ha sex med dig ska du stanna upp och försäkra dig om att personen vill innan ni fortsätter. Man ska inte “köra på tills man får ett nej”, eller bara hoppas på att allt känns okej utan att försöka ta reda på det. Enklast kan vara att fråga, men det är också viktigt att vara uppmärksam på personens kroppsspråk. Man kan helt enkelt säga att allt utom ett ja, är ett nej. Att tjata eller hota sig till sex med någon som inte vill – är absolut inte samtycke. Ha aldrig sex med någon som är väldigt still och passiv, verkar vara rädd, ha ont, som har somnat, är väldigt full eller påverkad.

Att ha sex för första gången med någon

Det finns många föreställningar om hur det ska vara första gången man har sex med någon. Till exempel om hur det ska kännas, hur gammal man ska vara, om man måste vara kär i personen eller om man ska göra det bara för att få det överstökat. Det är inte alltid helt lätt att veta vad man själv vill när det är många runt omkring en som snackar om “hur det ska gå till” eller om vad de själva och andra har gjort.
Som kille är det vanligt att känna grupptryck bland andra killar att man ska sexdebutera så tidigt som möjligt. Ofta går det många rykten i skolan eller bland kompisarna om vilka som ”har gjort det” och hur. Eftersom det är ett så laddat ämne kan det vara bra att veta att många hittar på saker eller överdriver för att man känner sig tvungen att göra det inför gruppen. Det viktigaste att komma ihåg är att du bestämmer över din kropp och att det ska kännas rätt för dig och den eller de du har sex med. Undrar du över sexdebuten? Chatta med oss och dela dina rädslor eller förhoppningar. Fråga om vad du vill!

Sex med sig själv

Att onanera eller runka är att ha sex med sig själv. Det kan man till exempel göra genom att smeka sitt kön eller andra delar på kroppen som gör en upphetsad. För killar är det vanligaste sättet att smeka över ollonet där det är som känsligast. Har man en förhud så kan man dra den upp och ned över ollonet när man har stånd. De allra flesta, oavsett kön, onanerar långt innan de har sex med andra personer.
Det är vanligt att man fortsätter onanera från tidiga tonår och sen från och till under hela livet, även om vissa gör det sällan och andra aldrig gör det. Det är varken dåligt eller farligt att onanera och du bestämmer själv om du vill göra det eller inte, men du får såklart inte onanera inför någon annan som inte vill. Det kallas blottning och är olagligt. Att onanera kan vara ett spännande sätt att upptäcka sin egen kropp, bli kåt och få orgasm, det kan också vara bra mot stress eller för att somna. Onani påverkar inte kroppen på något negativt sätt, man kan inte heller se på kroppen om någon har onanerat, vare sig du är kille, tjej, transperson eller icke-binär. Läs mer tips om Onani på Umo.se, prata också gärna med oss på chatten om det är något du undrar eller oroar dig över!