Sex

Vad är sex egentligen? Vilket sex vill jag ha? Vilket sex vill den jag ligger med ha? Gillar jag hårt sex eller är det någon som sagt att jag borde gilla det? Låtsas jag gilla saker för att verka som att jag har koll? Är det verkligen nice att ”bara köra på” utan att kolla om andra gillar det? Sex är både spännande, lustfyllt och skönt. Men det kan också vara jobbigt och oskönt. Sex ska alltid kännas bra innan, under och efter. Hos oss kan du chatta anonymt om alla dina tankar som handlar om sex, vi lyssnar och stöttar.

Vad är sex?

Sex är olika saker för olika människor men brukar beskrivas som saker du gör med dig själv eller andra på ett sexuellt sätt. Många av oss har tankar om sex, fantasier och känslor om något eller någon. Det finns många sätt att ha sex på, till exempel kan det vara att onanera (sex med sig själv), att smeka, beröra eller chatta med någon på ett sexuellt upphetsande sätt. Precis som det finns olika sätt att ha sex på, så gillar alla olika sätt att ha sex på och med vem. Du har rätt att utforska din sexualitet och din lust. Du gör som du vill när du har sex med dig själv. När du vill ligga med någon annan så bestämmer ni som har kommit överens om att ligga, vad som känns skönast och bäst för er.

Att ha sex

Innan du har sex så är det vanligt att ofta fundera på hur det går till och hur det känns. Många av oss pratar inte om sina tankar med någon, men ju mer du pratar om sex med andra och vågar fråga ju lättare blir det att lära känna dig själv, din kropp och vad du gillar eller inte gillar. Några exempel på vad som kan vara bra att tänka på om du vill prata med någon om sex är: Är det en person du litar på? Tror du att den här personen vill lyssna på och hjälpa dig i de tankar du har?
Samtalet ska kännas bra för dig. Att ha sex ska vara skönt och roligt. Är något skönt och roligt så betyder det att alla som har sex visar hänsyn och respekt för varandra. Om något händer mot någons vilja eller att någon pressas till något så är sex inte längre skönt eller roligt. Det är dessutom olagligt. Kanske tänker du att du borde veta allt om sex innan du har haft det, eller så tänker du att alla andra haft sex och vet hur det ska gå till. Många tittar på porr för att få en bild av hur sex går till eller för att utforska sin egen lust. Det som kan vara bra att tänka på om du kommer i kontakt med porr är att porren inte visar vad sex är. I den typiska porren handlar allt om killens njutning och det är vanligt att det är hårdhänt eller våldsamt. Genom porren lär du dig inte heller hur du kollar att de du har sex med har det lika skönt som du. Precis som allt annat så gillar vi alla olika och det tar tid att lära känna sig själv, sin kropp och vad som är skönt för en själv.

Att ha sex med sig själv

Att onanera eller runka är att ha sex med sig själv. Det kan du göra genom att smeka ditt kön eller andra delar på kroppen som gör dig upphetsad. För dem av oss med snopp är det vanligt att onanera genom att smeka över ollonet där det är som känsligast. Har du en förhud så kan du dra den upp och ned över ollonet när du har stånd. De flesta av oss, oavsett kön, onanerar långt innan vi har sex med andra personer.
Många av oss onanerar från tidig tonår och sen från och till under hela livet, även om vissa gör det ofta, andra sällan eller aldrig. Det är inte dåligt eller farligt att onanera och du bestämmer själv om du vill göra det eller inte. Du får såklart inte onanera inför någon annan som inte vill se. Det kallas sexuellt ofredande och är olagligt. Onani påverkar inte kroppen på något negativt sätt, det går inte att se på kroppen om någon har onanerat, vare sig du är kille, tjej, transperson eller icke-binär.

”Osäker på vad som är för mycket eller för lite att prata om när jag har sex. Jag är rädd att säga något dumt eller kränkande.”

– KILLE, 20

Att ha sex med andra

Sex ska alltid kännas bra innan, under och efter. Att ha sex med andra ska alltid vara med ett respektfullt sätt att kommunicera, att läsa av vad andra vill eller inte vill. För att veta säkert vad någon vill eller inte vill så måste du lyssna in personen på flera sätt samtidigt: vad som sägs, kroppsspråk och andra signaler.
Ibland kan det bli missförstånd eftersom signaler inte alltid tolkas på samma sätt av alla personer. Blir du osäker kan det vara bra att kolla av ordentlig. Här är några frågor som går att använda: Är det skönt eller ska vi ändra på något? Är du okej? Gillar du det här? Eller vill du göra något annat? Vad gillar du? Vad vill du göra? Dessa frågor kan du ställa innan, under och efter sexet. Det är jobbigt att vara den som säger nej i en känslig situation. Det finns ofta tidiga tecken på när en person inte vill, då behöver du backa och låta personen visa vad den vill. Om du inte gör det så finns inget samtycke. Det är lätt att känna sig pressad till att ha sex och att det ska gå till på ett visst sätt. Ett exempel är den typiska porren som visar en kille och en tjej där allt handlar om killens njutning och orgasm. När du tittar på sådan här porr är det lätt att tro att sex ska vara så. Men det stämmer inte! Sex handlar om att tillsammans utforska vad som känns roligt och skönt för alla inblandade. Det som är skönt och roligt kan också ändras. Bara för att någon vill kyssas och ta på dig betyder det inte automatiskt att vilja klä av sig nakna och ha penetrerat sex, men ibland kan det göra det. Känn in dig själv, är det en bra känsla i magen? Känns det som att alla vill? Det kan kännas svårt men sex kräver övning. Ingen är expert på vad som känns bra för dig eller för någon annan, det är något som utvecklas, ändras och utforskas över tid med dig själv och/eller i sällskap med andra.

Vad är samtycke?

Samtycke betyder att man behöver ta reda på om den eller de du vill ha sex med också vill det. Det är lag på det. Det gäller även om någon först vill ha sex, men sen ångrar sig, eller kanske vill ha sex på ett visst sätt men inte ett annat. Om du känner dig det minsta osäker på om en person vill ha sex med dig ska du stanna upp och kolla av noga att personen vill innan ni fortsätter. Du ska inte “köra på tills du får ett nej”, eller bara hoppas på att allt känns okej utan att försöka ta reda på det. Enklast kan vara att fråga, men det är också viktigt att vara uppmärksam på andras kroppsspråk. Även om någon har sagt ja kan den ångra sig eller ha sagt ja utan att den egentligen vill och då måste vi vara uppmärksamma på det. Att tjata eller hota sig till sex med någon som inte vill är inte samtycke. Det är inte samtycke att ha sex med någon som är väldigt still och passiv, verkar vara rädd, ha ont, som har somnat, är väldigt full eller påverkad. Då gör du dig skyldig till brottet våldtäkt eller oaktsam våldtäkt.