Kroppen och snoppen

Ser jag normal ut? Varför är den sned? Hur ska det kännas? Vad ska jag kalla den? Det är många av oss som känner sig osäkra och undrar över saker om sin egen kropp. När du växer och kommer in i puberteten så förändras kroppen och det kan kännas konstigt. Du kanske växer jättemycket helt plötsligt, eller känns det som att du inte växer alls, får hår på kroppen som inte funnits där förut eller att rösten blir annorlunda. Vad funderar du på? I chatten kan du prata med oss om allt som har med kroppen att göra. Det kan vara skönt att prata av sig. Vi får många frågor om kroppen och snoppen. I chatten är du helt anonym och vi finns här för att stötta dig.

Snoppen

Alla snoppar ser olika ut. De kan vara små, stora, ha olika färg och lukt och kan bli olika hårda om du har stånd. Några av de allra vanligaste frågorna vi får i chatten handlar om kukens utseende, eller om den ska kallas snopp, kuk eller penis. Du väljer såklart själv. Det är många av oss som oroar sig över att kuken är sned eller att pungkulorna hänger olika. Nästan alla kukar är sneda, och pungkulorna också. Är du orolig att något är fel så kan du gå till en ungdomsmottagning, de finns i nästan alla städer i hela landet. Du kan också chatta anonymt med oss, vi lyssnar och stöttar dig i din oro.

Vanliga frågor och funderingar

Här är några vanliga frågor vi får om kroppen och snoppen.

Många av oss oroar sig över storleken på penisen. Det finns massa påhittade regler om att en penis ska ha en speciell storlek, men det är inte sant. Du kanske har fått höra att sex bara är penetration? Eller att det är dåligt ha att en liten penis? Det är viktigare att lyssna och känna in vad den andra vill än att penisen har en viss storlek. Många av oss får lättare orgasm av oralsex eller smeksex, då spelar storleken ännu mindre roll.

Många av oss har tankar om storleken på snoppen efter att ha tittat på porr. Det finns påhittade regler om att den ska se ut som den gör i porren. Männen i porr är ofta vältränade, kan ha stånd länge och har snoppar större än genomsnittet. Det filmas i en vinkel för att snoppen ska se större ut än vad den är. Det är inte konstigt att tro att du är onormal om du jämför dig med hur det ser ut i porren! Alla snoppar ser olika ut. De kan vara små, stora, ha olika färg och lukt och kan bli olika hårda om du har stånd.

Många av oss har perioder när det är svårt att få snoppen att bli hård. Det kan bero på flera saker, fysiska och/eller psykiska. Det kan till exempel hända om du har en känsla av att inte räcka till eller behöva vara på ett speciellt sätt med en sexpartner. Vissa av oss känner att de bara kan få stånd när de tittar på porr. Det kan bero på att du tittat mycket på porr och vant dig vid att tända på vissa grejer eller inte är van vid att fantisera och få stånd på egen hand. Om du känner igen dig kan det vara skönt att prata med någon och fundera över om du vill kolla mindre på porr. Det kan vara bra att veta att kroppens funktioner styrs av våra tankar. Är du nervös, pressad eller orolig så är det lätt att kroppen gör tvärtemot vad du vill. Det hjälper att prata med någon annan om ens tankar.

Din kuk blir hård när du blir kåt. Du behöver inte oroa dig för att den ska göra illa någon vid sex om ni är försiktiga med varandra och kollar av att alla vill samma saker. Om ni ska ligga och personen inte är våt eller har använt glidmedel kan det göra ont och då ska ni sluta på en gång. Stressa inte, gå inte för hårt- eller rakt på utan att vara säker på att det känns bra för dig och den du ska ligga med. Att smekas, kramas och kyssas kan vara bra sätt att bli upphetsade tillsammans.

Att ogilla sitt utseende

Vi är omringade av påhittade regler om hur ens egen kropp och andras kroppar “borde” se ut eller åsikter om vad som är snyggt och fult. Många av oss jämför sig med andra i samma ålder. Varför har jag så mycket hår på kroppen? Varför har jag inget hår på kroppen? Varför är jag så smal medan andra inte är det? Känslan av att inte passa in eller se ut på ett visst sätt kan göra att du känner skam, känner dig ledsen eller tycker illa om dig själv och din kropp.
Sanningen är att alla ser olika ut och alla påhittade regler om utseende och kropp gör att många av oss mår dåligt. Har du fått höra att alla gillar killar med massa muskler och stor kuk? Har någon sagt att personer med en viss hudfärg är snyggare än personer med en annan hudfärg? Du är inte ensam om du känner igen dig. Det stämmer inte. Allt ifrån reklam, sociala medier och porr hittar på regler om hur vi “ska se ut” och fungera. Det är inte konstigt att må dåligt att påhittade regler om utseende. Det kan vara skönt att prata med någon annan om det. Du kan chatta anonymt med oss, vi lyssnar på dina tankar om utseende och stöttar.

Puberteten

Du får mer hår, muskler och ditt kön växer och ändrar utseende. Många av oss känner fler känslor och tänker nya tankar. Ditt humör kan bli svajigt, du kanske blir irriterad lättare. Du kan känna dig ledsen. Din kropp förändras. Du kan bli mer intresserad av sex och känna dig kåt. Allt det här och mycket annat kan hända när du kommer i puberteten. Det kan kännas jobbigt och det kan vara svårt att veta vad som beror på vad.
Det är bra att prata med någon annan för att alla tankar och känslor ska bli lättare att förstå. Puberteten börjar i olika ålder för olika personer, det finns inget rätt eller fel. Känner du igen dig i något av det här? Hur känns det? Du kan chatta anonymt med oss om du har frågor om puberteten.

”Jag har problem med att duscha på idrotten i skolan, jag skäms lite över att min kropp inte har utvecklats som de andra killarna i min klass.”

– KILLE, 15

Jobbiga tankar om kroppen

Mycket eller lite hår på kroppen, kort, lång, tjock eller smal? Hur borde kroppen se ut egentligen? Som kille kanske du känner dig orolig för hur din kropp ser ut och vad andra ska tycka om den. Det är inte konstigt. Många av oss har tankar kroppen. Förmodligen oroar sig din kompis mer över sin egen kropp än vad han har åsikter om din! I reklam, sociala medier och porr ser många killar väldigt lika ut. Där är de ofta vältränade, har en viss längd, en viss hudfärg och en viss behåring. Men vi ser alla olika ut i verkligheten. Ingen ser ut precis som du gör. Med oss kan du chatta helt anonymt om tankar kring kroppen. Vi lyssnar på dig, vad du än har för tankar.

"När jag gick i sexan pratade vi om puberteten på sexualkunskapen i skolan.

Av nån anledning trodde jag att jag skulle vara tidig med att komma i målbrottet, men det blev tvärtom. Jag älskar sport och spelade hockey och fotboll när jag var yngre. Men i högstadiet började det bli jobbigt. Alla andra killars kroppar växte, de fick hår på snoppen, blev bättre på sporterna och fick mörkare röster. Men jag hade kvar min pojkkropp och blev sämre på sport i jämförelse med alla andra.
I hockeyn spelade vi i en serie där vi mötte de som var ett år äldre, och det kändes som att motståndarna hade bestämt sig för att alltid tackla ”Lillkillen” (alltså jag) så hårt som möjligt. Jag blev skadad på riktigt typ varannan match, och i de andra matcherna fejkade jag skada de sista minuterna för att slippa duscha med de andra. Jag hatade omklädningsrum. Det var som att dom med störst kuk, mest könshår och störst muskler automatiskt fick högst status. Och jag, som hade pojksnopp, inget hår och liten kropp hade lägst status. Ibland märktes det genom skämt, ibland genom kommentarer och ibland genom blickar. Jag blev expert på att inte duscha ihop med de andra - både i hockeyn, fotbollen och på gympan. Ibland låtsades jag att hade fått en skada och duschade tidigt, ibland bytte jag om så långsamt att alla andra hann duscha klart, ibland bytte jag om så snabbt att ingen annan hann in i duschen, och ibland gömde jag mig på toan tills duscharna var lediga. Jag slutade spela hockey och fotboll, fast det var det roligaste jag visste. Egentligen ville jag bara slippa omklädningsrummet. I skolan pratade jag mindre och mindre. Ville inte att nån skulle reta mig för min ljusa och pipiga röst. Det värsta var att hålla föredrag för hela klassen. Oftast mumlade jag för att det inte skulle märkas hur min röst egentligen lät. En dag sa den största mobbaren i skolan att jag mumlade bara för att dölja att jag inte kommit i målbrottet. Han hade ju rätt, och alla började skratta - jag också fast jag kokade på insidan. Kändes som att det var helt meningslöst att försöka dölja. Jag kände mig helt ensam med mina problem och tror ingen skulle förstå om jag försökte berätta. Försökte prata med en vuxen jag litade på men han bara skrattade och sa att det inte går att påverka biologin I flera år bad jag till Gud om hår på snoppen varje kväll innan jag somnade. Jag vaknade och tittade besviket ner i kalsongerna varje morgon. Till slut kom jag i målbrottet och fick hår på snoppen. Det enda jag lärt mig är att jag aldrig kommer reta någon som är sen i målbrottet. Tror inte folk fattar hur jobbigt det kan vara. Nu har jag börjat spela fotboll igen. Hockey kommer jag nog aldrig mer kunna spela för nu elitsatsar alla lag och det var så länge sen jag spelade. Men när jag sover drömmer jag fortfarande ibland att jag är vänsterforward i förstakedjan."