Samtycke

Alla kan gilla olika typer av sex och om det finns samtycke från alla så går det bra att göra som ni alla vill. Hur vet du vad någon annan vill? Att fråga på olika sätt och läsa av kroppsspråket hos den eller dem du har sex med är en viktigt för att vara säker på att ni gillar samma saker. Att fråga kanske kan kännas svårt och lite pinsamt till en början, men se det som ett sätt att träna och bli säker på att du inte går över någon annans gränser. Att gå över någon annans gräns är olagligt, ett brott. Det går att tänka att det handlar om att fråga och lyssna efter ett ja men också andra tecken på att de du har sex med njuter precis som du. Lika viktigt är att respektera ett nej. Det är aldrig okej att tjata sig till ett ja!

Hur kollar du av att den du vill ligga med vill testa samma saker som dig? Ett tips från oss är att inte bara fråga om personen vill göra det du vill göra. Fråga vad den personen gillar, tycker är skönt eller vill testa.

Vad säger samtyckeslagen?

I Sverige har det sedan juli 2018 funnits en ny sexualbrottslagstiftning, alltså en lag, som ofta kallas samtyckeslagen. Den nya lagen bygger på frivillighet. Sex ska vara frivilligt, annars är det olagligt. Frivilligt sex betyder att en person aktivt behöver uttrycka ett ja till en sexuell handling med ord eller kroppsspråk. Den som vill ha sex måste alltså ta reda på om den andra verkligen vill vara med, till exempel genom att fråga.
Ett ja till en viss typ av sexuell handling betyder inte att det gäller för andra handlingar. Det är viktigt att varje gång fråga eller på något annat sätt ta reda på om den andra personen fortfarande vill vara med. Lagen säger att en person alltid har rätt att ändra sig och ta tillbaka ett ja. Det måste respekteras av den som vill ha sex annars begår den ett brott. Att tjata eller hota någon till sex som inte vill är aldrig samtycke. Ha aldrig sex med någon som är väldigt still och passiv, verkar vara rädd, ha ont, som har somnat, är väldigt full eller påverkad . Det är olagligt. Om du vill läsa mer om hur samtycke och lagen funkar kan du göra det på frivilligtsex.se. Det är en pålitlig sida gjord av Brottsoffermyndigheten. Det är också viktigt att komma ihåg att personer som är 15 år eller äldre får inte ha sex med någon som är yngre än 15 år. Det spelar ingen roll om den som är yngre än 15 år vill ha sex. Det är ändå olagligt för en äldre person att ha sex med den personen.

Samtycke och porr

Under sex med någon är kommunikation viktigt för att förstå vad den andra vill göra. Förstår vi vad den andra vill göra blir sexet roligare och skönare. Många tittar på porr för att få en bild av hur sex går till. Det som kan vara bra att tänka på om du kommer i kontakt med porr är att den inte visar vad sex är. Genom porren lär du dig inte hur du kollar att de du har sex med har det lika skönt som du och känner sig trygga. Porren hittar på regler om vad vi borde ställa upp på eller vilja göra, även fast du kanske inte vill.

Det är extra viktigt att alltid fråga och vara säker på att de du har sex med verkligen vill göra det du vill göra. Det är väldigt vanligt i porr att tjejen säger nej men killen och sexet fortsätter ändå. Porren kan lätt lura oss att tro att samtycke inte spelar någon roll, men det gör det. Sex utan samtycke är inte okej, det är ett brott!